Svar på de vanligaste frågorna

1. Vad är Vitamin Well?

Vitamin Well är ett svenskt företag som säljer drycker som är berikade med vitaminer och mineraler. Vi har idag 3 produktkategorier i vårt sortiment; Vitamin Wells vitamindrycker som lanserades 2008, Vitamin Well Sparkling Water som lanserades 2011 och Vitamin Wells vitamindrycker sötade med steviolglykosider som lanseras under våren 2012.

2. Vad är bra med Vitamin Wells vitamindrycker?

Alla Vitamin Wells drycker ger ett bra tillskott av vitaminer och mineraler samtidigt som de är goda törstsläckare. Välj vilken av våra drycker som passar just dig.

Vitamin Well vitamindryck är utan kolsyra och endast sötad med fruktsocker, 4,2 g per 100 ml. Idag består familjen av sju produkter berikade med vitaminer och mineraler; Defence (citrus/fläder), Care (röd grapefrukt),Everyday (grönt äpple),Focus (svarta vinbär), Reload (citron/lime), Antioxidant (persika) och Drive (päron/ingefära), alla med sin unika sammansättning och egen smak. Du kan välja om det är sammansättning eller smak som är viktigast för just dig.

Vitamin Wells vitamindrycker finns även sötade med steviolglykosider, ett sötningsmedel som extraheras från plantan stevia. Det ger en rik sötma utan att innehålla några kolhydrater. Produkterna är berikade med olika vitaminer och mineraler. Idag består familjen av tre produkter; Sharp (melon), Protect (passion/citrus) och Grace (persika/mango).


3. Vad är bra med Vitamin Well Sparkling Water?

Vitamin Well Sparkling Water är ett friskt och milt kolsyrat vatten berikat med vitaminer och en mineral. Sparkling Water är helt osötad och finns naturellt eller smaksatt med de naturliga aromerna hallon eller persika.

 

4. Varför startades Vitamin Well?

Vi saknade ett bättre alternativ till befintliga produkter på den svenska marknaden. Vi hittade inspiration från den amerikanska och asiatiska dryckesmarknaden och skapade en dryck med smaker och ingredienser anpassade för svenska konsumenter. Vi har sedan starten fortsatt utvecklingen och lanserat flera smarta dryckesalternativ.

5. Hur mycket socker innehåller Vitamin Well?

Vitamin Well Sparkling Water innehåller inget socker eller sötningsmedel. Vitamin Wells vitamindrycker sötade med steviolglykosider innehåller inget socker.

Vitamin Wells vitamindrycker innehåller 4,2 gram fruktsocker per 100 ml. I tabellen nedan visas total mängd socker per 100 ml för våra produkter och andra drycker.

Smoothies13,1 g
Juice11,2 g
Läsk 10,6 g
Mellanmjölk5 g
Vitamin Well Vitamindryck4,2 g
Läsk light/zero (sötningsmedel) 0 g
Vitamin Well Stevia 0 g
Vitamin Well Sparkling Water 0 g
Kranvatten 0 g

 

Källa; Snitt av 5 marknadsledande produkter inom varje kategori, taget från produktetiketter per 2011-08-30.

6. Hur många kalorier innehåller Vitamin Well?

Vitamin Well Sparkling Water innehåller 0 kcal. Vitamin Wells vitamindrycker sötade med steviolglykosider innehåller 0,6 kcal/100 ml och Vitamin Well vitamindryck sötad med fruktsocker innehåller 17 kcal per 100 ml.

Nedan följer en lista på andra drycker och dess kaloriinnehåll per 100 ml.

Smoothies 58,6 kcal
Juice49 kcal
Mellanmjölk 45 kcal
Läsk44,8 kcal
Vitamin Well Vitamindryck 17 kcal
Läsk light/zero (sötningsmedel) 0,7 kcal
Vitamin Well Stevia 0,6 kcal
Vitamin Well Sparkling Water 0 kcal
Kranvatten 0 kcal

 

Källa; Snitt av 5 marknadsledande produkter inom varje kategori, taget från produktetiketter per 2011-08-30.

7. Behövs vitamin- och mineraltillskott?

Äter du en balanserad kost men frukt och grönsaker får du i dig de näringsämnen man behöver. Man kan emellertid under speciella perioder komplettera sin kost med vissa vitaminer och mineraler, som t ex vitamin D under vinterhalvåret, folsyra för kvinnor i barnafödande ålder eller vitamin B12 för veganer eller äldre personer. Vitamin Wells produkter ger ett betydande tillskott av olika vitaminer och mineraler, samt innehåller andra ämnen som exempelvis koffein som ger dig skärpa och ökar koncentrationen. Vitamin Wells produkter ger ett bra tillskott av vitaminer och mineraler, men ska naturligtvis drickas för den goda smakens skull. Vi rekommenderar en varierad kost med frukt och grönsaker som är grunden till en hälsosam livsstil.

8. Kan man överdosera vissa näringsämnen genom att dricka Vitamin Wells produkter?

Ja, men det krävs en mycket stor konsumtion under lång tid för vuxna personer. En vuxen person kan utan problem konsumera 3-4 flaskor om dagen i tillägg till en varierad kost. Tabellen på baksidan av våra flaskor hjälper dig att förstå hur mycket du får i dig av respektive näringsämne. Barn bör såklart vara mer återhållsamma.

9. I vilka butiker finns Vitamin Well?

Vitamin Well finns att köpa på apotek, 7-eleven, Pressbyrån, ICA, Coop, Hemköp, Vi-butiker, Willys, SSP, SJ, OK/Q8, Statoil och Preem. Du hittar oss även på en lång rad caféer, sportanläggningar, golfbanor och bensinbutiker i hela landet.

Saknar du Vitamin Well på din ort, skicka gärna ett mail till oss på info@vitaminwell.se.

10. Hur mycket vätska ska man dricka?

Studier visar att man bör dricka 1–1,5 ml vätska per kilokalori (kcal) som man förbränner. En långdistanslöpare som tävlar eller tränar kan på ett dygn göra av med 5000 kcal och bör således få i sig 5–7,5 liter vätska under detta dygn. En äldre person med låg aktivitet kanske inte gör av med mer än 1500 kcal och behöver således bara 1,5 liter vätska per dygn. Detta omfattar all vätska som tillförs kroppen, och mycket vätska (cirka 0,5–1 liter) kommer kroppen till godo genom de fasta födoämnen som man äter. I tempererat klimat kan dygnsbehovet av vätska variera från 2–4 liter, och i mycket varmt och fuktigt klimat kan dygnsbehovet i extrema situationer stiga till mellan 4 och 10 liter.

11. Kan barn dricka Vitamin Well?

Ja, med undantag av Focus, Drive och Sharp som innehåller koffein och därför inte är lämpligt för barn. Även gravida och ammande kvinnor kan dricka Vitamin Wells produkter med undantag för Vitamin Well Focus och Stevia Sharp.

12. Hur länge håller en Vitamin Well?

En oöppnad flaska håller i sex månader. En öppnad flaska bör konsumeras inom ett dygn.

13. Varför ändrar vissa av dryckerna färg?

Våra produkter innehåller en mängd olika aktiva ämnen som gör kroppen gott på olika sätt. Dessa ämnen påverkar dock produkternas färg på lite olika sätt. C-vitamin får t ex produkterna att gulna med tiden, vilket syns tydligast på produkten Vitamin Well Defence medan antocyanerna (en antioxidant i fläderbär) bleknar med tiden vilket syns tydligast på Vitamin Well Focus. Produkten Vitamin Well Antioxidant ändrar också färg på grund av ovan nämnda faktorer då den går från att vara ljusrosa till en mer orange färg.

14. Varför pyser det till ibland när man öppnar en av Vitamin Wells vitamindrycker?

För att göra flaskan stabilare har vi nu ökat trycket i våra flaskor vilket kan leda till att det pyser till lite första gången man öppnar en flaska.

15. Vad är steviolglykosider och hur smakar det?

Steviolglykosider är ett sötningsmedel som extraheras från en planta som heter stevia. Stevia är en planta som växer i Sydamerika och Asien. Steviaplantans blad har en naturlig sötma med en svag smak av anis. Trots den söta smaken innehåller extrakt av stevia inga kolhydrater.

16. Hur kan steviolglykosider smaka sött?

Steviaplantans blad innehåller steviolglykosider som har en naturlig sötma utan att ge några kalorier.

17. Hur kommer det sig att steviolglykosider inte ger några kalorier?

Den mat vi äter tas upp av kroppen och bryts ner och ger olika mycket energi, uttryckt i kilokalorier (kcal). Olika näringsämnen ger olika många kalorier, exempelvis ger kolhydrater och protein 4 kcal/g medan fett ger 9 kcal/g. Steviolglykosider kan kroppen inte absorbera och bryta ner. Steviolglykosiderna går därför rakt igenom kroppen utan att ge några kalorier. I naturen bryts de ner som organiskt material (precis som när det bryts ner i växten).

18. När blev det godkänt att använda steviolglykosider i Sverige?

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har genom granskning av den vetenskapliga litteraturen bedömt steviolglykosider, dvs extrakt av stevia, som säkert att använda inom livsmedel. I december 2011 vann det laga kraft inom EU.

19. Varför har inte steviolglykosider varit godkänt i Sverige tidigare?

Alla nya livsmedelstillsatser måste genomgå en vetenskaplig granskning innan de får användas i livsmedel inom EU. EU prövar endast livsmedel som företag ansöker om och tidigare har inte intresset för stevia varit så stort i EU. I flera andra länder har intresset varit större, i Japan började man använda stevia redan på 70-talet och i USA och Australien blev det godkänt för ett antal år sedan.

20. Vad är det för skillnad mellan stevia, steviaextrakt och steviolglykosider?

Stevia är hela eller delar av växten i färsk form och steviaextrakt är den pulveriserade formen av växten. Steviolglykosider är de söta ämnen som utvinns från växten och som nu godkänts som tillsats.

21. Kommer alla Vitamin Wells drycker innehålla steviolglykosider?

Vitamin Wells drycker sötade med steviolglykosider är framtagna för att bredda Vitamin Wells dryckessortiment och är till för dig som vill ha ett dryckesalternativ utan socker eller artificiella sötningsmedel. Inga förändringar kommer att ske på våra befintliga produkter; Vitamin Well Vitamindryck och Vitamin Well Sparkling Water.

22. Hur tar man fram de söta ämnena från steviabladen?

Man torkar bladen från steviaplantan och renar fram de söta steviolglykosiderna. Det sker alltså ingen kemisk förändring av de söta glykosiderna utan man plockar endast bort orenheter som kan ge bismaker.

23. Kan överkonsumtion av produkter sötade med steviolglykosider vara skadligt?

Det finns inga kända biverkningar eller allergier förknippade med användning av steviolglykosider. Det är steviolglykosiderna som ger sötman i produkterna. Teoretiskt kan en vuxen person på 60 kg konsumera 10 flaskor av Vitamin Wells drycker stötade med steviolglykosider om dagen utan att komma upp till den inom EU godkända mängd steviolglykosider som man dagligen kan konsumera under mycket lång tid.

24. Kan barn, gravida och ammande dricka Vitamin Wells drycker sötade med steviolglykosider?

Ja, med undantag av Vitamin Well Sharp som innehåller koffein och därför inte är lämplig för barn. Även gravida och ammande ska begränsa konsumtion av koffein.