Löparcoachens energiboost-recept

Hård träning kräver rätt energi, och att ladda upp med rätt bränsle innan ett pass är A och O för vår danska ambassadör tillika löparcoach för Nordic Runners-teamet i Danmark, Anne Mini. Här nedan delar hon med sig av utvalda och riktigt smarriga recept – spana in dem och testa hemma för den ultimata uppladdningen inför träningen eller när suget slår in! Oemotståndligt gott!  

Träffa Anne Mini – vår ambassadör som bor i Köpenhamn och till vardags jobbar med träning, hälsa samt nutrition och dessutom är personlig tränare. På sin fritid ägnar Anne stora delar på löpning – något som står på schemat sex-sju gånger i veckan (imponerande!). För att klara av hårda träningspass krävs optimal energi, och passande nog har Anne även en passion för matlagning och bakning. Allt som oftast lagar och bakar hon sådant som ger den utmärkta energiboosten inför ett träningspass. Några av hennes smarriga recept finner du här nedanför.

Quinoa- eller pastasallad med kyckling – perfekt som uppladdning inför ett träningspass
Detta är en utmärkt måltid efter ett hårt träningspass eller som uppladdning några dagar innan ett lopp. Salladen består av fiber, protein och kolhydrater som alla är viktiga för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att kunna prestera på topp. Lätta måltider före ett lopp är att föredra eftersom det är lättare för kroppen att smälta än till exempel rött kött.

Sallad (4 portioner):
2 stora sötpotatisar
½ vitkålshuvud
1 avokado
Kärnorna från ett granatäpple
½ paket frysta och skalade edamamebönor
1,5 dl quinoa alternativt pasta, bulgur eller ris

Dressing:
2 msk tahini
1 msk soja (kan uteslutas)
1 lime (saften)
1,5 dl vatten
Salt och peppar

Såhär gör du:
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med lite olja och salt. Tillaga sötpotatisen i ugnen (200 grader varmluft) i ca 40 minuter eller tills de är gyllenbruna. Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen. Tärna avokadon och strimla vitkålen. Lägg avokadon tillsammans med vitkålen i en djup tallrik och addera granatäpplekärnorna. Koka upp vatten och täck över edamamebönorna i några minuter. Häll av vattnet och addera bönorna till salladen. Toppa därefter med sötpotatisen och quinoan.

Häll tahini, soja och limesaft i en mixer (det går även bra att använda en stavmixer). Salta och peppra efter tycke och smak och häll sedan i hälften av vattnet. Mixa ihop och addera det resterande vattnet lite åt gången till önskad konsistens är uppnådd. Mixa salladen med dressingen och toppa därefter med kyckling.

Bananbröd – utmärkt som återhämtning efter ett träningspass
3 msk kokosolja, smält
3 ägg
2 stora eller 3 små mosade bananer + 1 hel för topping av brödet
0,5 dl valfri mjölk (tex mandelmjölk, kokosmjölk, rismjölk eller vanlig mjölk)
1 tesked bakpulver
1/2 vaniljstång eller en tesked äkta vaniljpulver
2 teskedar kanel
0,75 dl mandelmjöl
1 dl ris- eller bovetemjöl (vanligt mjöl går också bra)
1 nypa salt

Gör såhär:
Mixa eller mosa bananerna. Vispa sedan den smälta kokosoljan med bananerna. Häll mixen av bananerna och kokosoljan i en blender/matberedare och mixa samman. Häll över smeten i en skål och addera sedan resten av ingredienserna enligt ordningen i receptet. Sikta de torra ingredienserna över de blöta för att undvika klumpar och för att få en luftigare smet. Häll över smeten i en form klädd i bakplåtspapper.

Skär en banan i två på längden och lägg ovanpå smeten. Baka brödet i ugnen i ca 45-50 minuter på 175 grader (varmluft). Låt brödet svalna innan servering. Brödet kan frysas ned.

Tips! För en lyxigare variant, addera 60 gr rostade hasselnötter och 40 gr hackad choklad och addera till smeten innan brödet bakas i ugnen.

Smoothie med topping – ett smarrigt mellanmål
1 dl frysta bär (tex. blåbär och hallon)
1 banan (färsk eller fryst)
1 dadel
1–2 msk vanilj-proteinpulver
1 tsk jordnötssmör
En skvätt mjölk av valfri sort

Gör såhär:
Mixa ihop alla ingredienserna till en jämn konsistens. Servera smoothien i en skål och toppa med din favoritmüsli eller granola.